Tilbereding

Den tradisjonelle metoden for å lage eller brygge en kopp te er å plassere løse teblader, enten direkte eller i en te brygger, i en tekanne eller tekopp og helle nykokt vann over bladene. Etter noen få minutter blir bladene vanligvis fjernet igjen enten ved å fjerne bryggeenheten, eller ved å sile teen ved servering.

De fleste grønne teer skal få lov til å trekke i to til tre minutter, men noen typer te krever så mye som ti minutter og andre så lite som 30 sekunder. Styrken på te bør varieres ved å endre mengden av teblader som brukes, ikke ved å endre trekketiden (hvit, gul og grønn te blir lett beisk om den trekker for lenge).

Mengden av te som skal brukes pr vannmengde er forskjellig fra te til te, men en grunnoppskrift kan være en svakt toppet teskje te (omtrent 5 ml) for hver tekopp vann (200-240 ml) fremstilt som angitt ovenfor.

Sterkere te, for eksempel Assam, blir ofte tilberedt ved å bruke flere blader og mer delikat te dyrket i høyden, som en Darjeeling, blir brygget med noe færre blader.

Den beste temperaturen for å trakte te avhenger av type. Te som har liten eller ingen oksidasjonsperiode, for eksempel en grønn eller hvit te, er best brygget ved lavere temperaturer, mellom 65 og 85 °C, mens te med lengre oksidasjonsperioder bør brygges ved høyere temperaturer rundt 100 °C.

 

 

 

Type te Vanntemp. Trekketid Antall trekkinger
Hvit te 65-70 °C 1-2 minutter 3
Grønn te 75-80 °C 1-2 minutter 4-6
Oolong te 80-85 °C 2-3 minutter 4-6
Svart te 99 °C 2-3 minutter 2-3
Pu-erh te 95-100 °C Ingen grense Mange
Rooibos 99 °C 3-6 minutter Varierende

Kilde: Wikipedia

Hvordan vet vi så når vannet har riktig temperatur? Ideelt sett bør man bruke et termometer, men noen mer omtrentlige metoder finnes:
1. Vurdere boblene i vannet når det koker opp:

 

«Rekeøyne»: 70-80 °C - Små bobler på kantene og bunnen av kannen. De er, selvsagt, på størrelse med rekeøyne (for de av dere som ikke har sett et krepsdyr i øynene i det siste: det er under 3 mm).
«Krabbeøyne»: 80-90 °C -  Overgangen fra «rekeøyne» til «krabbeøyne» oppstår når små bobler begynner å stige til overflaten.
«Fiskeøyne»: 90-95 °C - Boblene er større enn «krabbeøyner» (rundt 8mm), de er flere og stiger oftere til overflaten.
«Drageøyne»: 100 °C - Denne fasen er ofte referert til som «fosskoking» og automatiske tekokere kobler normalt ut videre koking.

2. La vannet "hvile" etter oppkok:

Etter et par minutter er vannet typisk rundt 90 °C
Heller du det over i en ny kanne faller temperaturen raskt ytterligere 5-10 °C

3. Gå matematisk til verks!

Formel: (mengde[1]*egenvarme*temperatur[1]+mengde[2]*egenvarme*temperatur[2])(mengde[1]*egenvarme+mengde[2]*egenvarme) = sluttemperatur
Eksempel: (3 deler vann*4182*100 °C + 1 del vann*4182*20 °C)/(3 deler vann*4182 + 1 del vann*4182) = 80 °C
Konklusjon: Blander du 3 deler kokende vann med 1 del vann i romtemperatur (ca 20 °C) får du vann med ca 80 °C
Tusen takk til Eskild på www.physicsforums.com for formelen!


Uansett tilbereding er det til slutt din egen smak som bestemmer om teen er god eller ikke, så selv om vi her har forsøkt å gi noen generelle råd er det hva du mener som er det viktigste for en god opplevelse.

Lykke til!